Fysiotherapie bij schouderklachten

Bij Alpha fysiotherapie werken fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in schouderklachten, hierdoor kunt u vertrouwen op een goede diagnose en de beste, doelmatige behandeling die er vandaag de dag mogelijk is.

Behandelaars die zich volledig hebben gespecialiseerd in schouderklachten helpen patiënten beter bij hun herstel en bij het weer oppakken van dagelijkse activiteiten. Niet voor niets helpen we patiënten uit de wijde omtrek, ook na een schouderoperatie. Vaak kunnen we, door tijdig en adequaat ingrijpen, een operatie voorkomen. Hiervoor gebruiken wij moderne middelen zoals echografie, EPTE en shockwave.

Schouderklachten kunnen heel pijnlijk en langdurig zijn. Deze klachten kunnen u behoorlijk beperken in uw vrije tijd, werk, sport en/of hobby. Ook kunnen de klachten gepaard gaan met nek- en hoofdpijn of kaakklachten. Omdat een klacht vaak meerdere oorzaken heeft vragen schouderklachten om specifieke expertise. Wilt u weten wat u heeft, wat er aan te doen is en wat de prognose is voor herstel? Dan helpen wij u met een goede diagnose en de beste, doelmatige behandeling. U kunt hier een afspraak maken.

Diagnose

Omdat schouderpijn erg vervelend is, kunt u binnen 3 werkdagen terecht voor een intake. Tijdens deze afspraak onderzoekt een gespecialiseerd schouderfysiotherapeut u uitgebreid. Pijn in de schouder kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk aan een verkeerde beweging, slechte houding, ongeluk of trauma, overbelasting of een sportgerelateerde oorzaak. Vaak is het een combinatie van factoren. Dankzij onze uitgebreide expertise op het gebied van schouders, weten wij de exacte oorzaak vaak snel te achterhalen, ook al is deze soms behoorlijk complex.

Behandelplan
Vervolgens stellen we een plan op om u efficiënt te behandelen. U weet precies waar u aan toe bent. Afhankelijk van het vervolgtraject vindt vervolgens behandeling plaats op één van de locaties van Alpha fysiotherapie of desgewenst bij een andere behandelaar.

Fysiotherapeutische Behandeling

De behandeling is gericht op:

 • het normaliseren van spierspanningen;
 • het verminderen van de pijn;
 • het stabiliseren van uw schoudergewricht;
 • het optimaliseren van de coördinatie en kracht van uw schouderspieren.

Uw behandeling kan bestaan uit:

 • advies over uw (werk)houding, rust en activiteit;
 • fysiotherapie, oefentherapie en training;
 • manuele therapie, shockwave EPTE;
 • sportrevalidatie;
 • revalidatie na een schouderoperatie.

Wij helpen u bij het herstel van uw klachten en bij het oppakken van uw dagelijkse activiteiten of hervatten van werk en/of sportactiviteiten. U leert herkennen welke bewegingen goed zijn en welke u beter kunt vermijden. U krijgt daarnaast informatie en adviezen om nieuwe schouderklachten te voorkomen. Ook leren we u wat u bij eventueel terugkerende pijn het beste kunt doen.

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE SCHOUDER

Het schoudergewricht bestaat uit een aantal gewrichten en is een zeer beweeglijk onderdeel van het lichaam. In alle richtingen is een grote en gecombineerde bewegingsuitslag mogelijk. Dit is nodig gezien de vele handelingen in het dagelijks leven die we met dit gewricht uitvoeren: iets naar de mond brengen, uw haren kammen, de broek ophijsen, een tas optillen, etc.

Om deze bewegingen te kunnen maken, is een grote bewegingsmogelijkheid een vereiste.
Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm (humerus) en het schouderblad (scapula). Aan de kant van de bovenarm zit een kop (bol). Deze rolt en glijdt in een soort kom (glenoid) van het schouderblad. Zowel op de kop als de kom zit een laagje kraakbeen; dit is een zachte laag die ervoor zorgt dat de 2 botten soepel langs elkaar heen kunnen bewegen. Om deze botten bevindt zich een veelvoud aan banden en spieren, die bewegingen sturen. Het schouderblad zit via het sleutelbeen vast aan het borstbeen. Verder is het glijvlak tussen het schouderblad en de borstkas (de ribben) heel belangrijk voor het goed functioneren van de schouder. Ook de nek en het bovenste gedeelte van de borstwervelkolom spelen een rol in het functioneren van de schouder.

VOORKOMEN VAN SCHOUDERKLACHTEN

Schouderklachten komen in Nederland veel voor. Geschat wordt dat 21% van alle Nederlanders schouderklachten heeft. Het aantal nieuwe patiënten met schouderklachten dat bij de huisarts komt, ligt tussen de 12 en 25 per 1000 patiënten per jaar.

DUUR VAN SCHOUDERKLACHTEN

De duur van schouderklachten is, mede door de complexiteit van het gewricht, moeilijk te voorspellen: van enkele weken tot maanden. 50% van de patiënten die de huisarts bezoeken, is na 6 maanden volledig hersteld. Na 1 jaar is dit 60%.
Het is belangrijk dat je de duur van de blessure nagaat. Als je een klacht krijgt door bijvoorbeeld overbelasting van de schouder, dan is het normaal dat de klacht binnen 6 weken grotendeels verdwenen is.

VEEL VOORKOMENDE SCHOUDERKLACHTEN

KANS (KLACHTEN VAN DE ARM, NEK EN SCHOUDER)

KANS is de nieuwe benaming voor RSI klachten. Er is gekozen voor een andere naamgeving omdat de term KANS de klachten beter omschrijft. RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel klachten die zijn veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde beweging. KANS staat voor klachten aan de arm, nek en/of schouder waaraan geen acuut trauma of een systematische ziekte ten grondslag ligt. KANS klachten worden in het algemeen gezien als overbelastingsklachten. Ze kunnen worden opgedeeld in “specifieke” en “aspecifieke klachten”.

 • Onder specifieke KANS klachten vallen alle aandoeningen, waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden over de oorzaak van de klachten. Denk bijvoorbeeld aan het Carpaal Tunnel Syndroom of de ziekte van Quervain. Voor de behandeling hiervan kun je bij de betreffende aandoening kijken. De meest voorkomende specifieke KANS klachten worden hieronder verder beschreven.
 • Bij aspecifieke KANS klachten heeft een patiënt last van de nek, schouders en/of arm, maar is er geen medisch aantoonbare afwijking voor de klachten. De oorzaak kan liggen in fysieke belasting (herhalende bewegingen, statische bewegingen en een verkeerde ergonomie), omgevingsfactoren of psychische belasting (stress). Klachten die kunnen optreden bij aspecifieke KANS, zijn pijn en stijfheid in de spieren van onderarmen, polsen en/of handen, een uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in de handen en/of vingers en een moe gevoel in de armen. Deze klachten kunnen optreden in verschillende mate van heftigheid.

SLIJTAGE (ARTROSE) VAN HET SCHOUDERGEWRICHT

Bij een slijtage van het gewricht is het kraakbeen op het uiteinde van de botten gedeeltelijk of volledig beschadigd. Bij het bewegen van de schouder komt het bot van de bovenarm op het bot van het schouderblad, omdat de tussenlaag beschadigd is. Dit kan als zeer pijnlijk worden ervaren en leidt tot beperkingen in het dagelijks leven zoals bij boodschappen doen, bovenhands werken.

SCHOUDER IMPINGEMENT

Bij een schouder impingement is er sprake van het inklemmen van een aantal structuren tussen het “dak” (acromion en coracoideum) van de schouder en de kop van het bovenarm bot. De ingeklemde structuren zijn veelal spierpezen of slijmbeurzen. In de meeste gevallen treedt er pijn op in de arm als je deze heft of naar binnen draait.

FROZEN SHOULDER

Als je problemen hebt om je arm boven je hoofd te tillen, voor je lichaam langs te grijpen of je arm achter je rug te bewegen, dan kun je een probleem hebben met de bewegingsruimte van je schouder. Beperkte bewegingsmogelijkheid is een vroeg symptoom van een frozen shoulder, wat een algemene term is voor alle oorzaken van bewegingsverlies in de schouder. De precieze oorzaak hiervan is nog onbekend

SLIJMBEURSONTSTEKING

Om de spierpezen soepel langs het schouderdak (acromion) te laten glijden zit er een met slijm gevulde holte tussen het schouderdak en de spierpezen, de slijmbeurs. Wanneer de slijmbeurs geïrriteerd is, zwelt deze op, waardoor de slijmbeurs sneller beklemd raakt in het gewricht. Dit zorgt voor pijn bij bijvoorbeeld het omhoog bewegen van de arm, en het slapen op de schouder.

ADVIES BIJ SCHOUDERKLACHTEN

WAT MAG U WEL EN NIET DOEN?

Wanneer u schouderklachten heeft, is het belangrijk om de arm wel in beweging te houden. Veel mensen zijn bang om te bewegen, maar dit is niet nodig. Wanneer u beweegt, is het belangrijk dat je dit doet binnen de pijngrens. Meestal houdt dit in dat u de elleboog niet boven de schouder moet bewegen en dat u voorzichtig moet zijn met draaibewegingen van de arm. Naast bewegen is regelmatig rusten met uw schouder ook belangrijk. Ga niet door met overbelasten

ADVIES BIJ ACTIVITEITEN IN HET DAGELIJKS LEVEN

Houdt bij activiteiten in het dagelijks leven ook uw pijngrens in de gaten. Probeer activiteiten zo uit te voeren dat u er geen pijn bij ervaart. Daarnaast is het belangrijk om een taak regelmatig af te wisselen met een andere taak of rust.
Wanneer u veel beeldschermwerk uitvoert, is het verstandig om regelmatig (3-4 keer per uur) enkele seconden te bewegen binnen de pijngrens. Dit bevordert de doorbloeding van de schouder, en dus het herstel.

OEFENINGEN BIJ SCHOUDERKLACHTEN

Het doel van de oefeningen is om de pijn te verminderen en mobiliteit te vergroten
Begin de oefeningen vanuit een ontspannen houding. Probeer te voelen wat er gebeurt. Onze fysiotherapeuten kunnen hiervoor een perfect schema maken, daarvoor kunt u het beste hier een afspraak maken.